Rakovinné buňky jsou anaerobní, tedy nedýchají kyslík, nemohou tedy přežít v těle s velkým množstvím kyslíku, který lze najít v alkalickém stavu lidského
těla. Nedostatek kyslíku vede k překyselení organismu. Naše strava hraje důležitou roli při udržování správného pH v našem těle. Bilance pH je závislá na
rovnováze kyselin a alkalických tekutin v celém těle. Vaše tělo musí být v rovnováze v rámci pH hladiny - na mírně alkalické úrovni s hodnotou 7,365, aby
přežilo.
Bohužel se typická strava skládá především z toxických kyselinotvorných potravin, plných zpracovaných cukrů a rafinovaných obilovin. V budoucnu geneticky
modifikovaných organismů. To vede k nezdravému překyselení organismu. Nevyvážené pH vašeho organismu může způsobit přerušení buněčné aktivity a jejich funkcí.
To může dále vést k mnoha vážným zdravotním problémům, jako je rakovina, kardiovaskulární choroby, cukrovka, osteoporóza nebo pálení žáhy. Pokud budete
udržovat vaše tělo v překyseleném stavu po dlouhou dobu, může to výrazně urychlit stárnutí.
Většina zdravotních potíží vzniká z překyselení organismu. Je to proto, že bakteriím, parazitům, virům i candida se daří v kyselém prostředí. Ale alkalické
prostředí neutralizuje bakterie i jiné patogeny. Proto je udržování pH rovnováhy v těle jedním z nejdůležitějších nástrojů k udržení zdraví.
Složení: 1/3 lžičky jedlé sody, 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy nebo organického jablečného octa.
Smíchejte vše dohromady. Kyselina okamžitě začne působit se sodou. Až šumění přestane, přidejte ještě asi 240ml vody. Vypijte tento roztok najednou, může
pomoci neutralizovat vaše kyselé pH prostředí v těle a vytvořit tak alkalické pH. To vám může pomoci také s žaludečními kyselinami a snížením acidózy
(snížením pH).
Rafinovaný cukr a jeho deriváty (derivát je obecně objekt vzniklý odvozením od jiného). Je ze všech potravin nejhorší, protože neobsahuje bílkoviny, tuky,
vitamíny ani minerály, nýbrž pouze uhlovodany, které škodí slinivce břišní. Jeho pH je 2,1 (velmi kyselé).
Maso (všechny druhy)
Výrobky živočišného původu – mléko, sýry, smetana, jogurty atd.
Rafinovaná sůl
Rafinovaná mouka a všechny její deriváty, jako jsou těstoviny, dorty, sušenky apod.
Chleba
Margaríny
Kofein
Alkohol
Tabák
Veškeré průmyslové a konzervované potraviny, které obsahují konzervanty, umělá barviva a aromata, stabilizátory atd.
Antibiotika a obecně všechny léky (berte s rezervou - respektovat lékaře je vhodné!)
Veškerá syrová zelenina. Některá má sice kyselou chuť, ale v těle se změní a stane se zásaditou.
Ovoce. Například citron dosahuje v těle velmi vysokého stupně zásaditosti (nenechte se zmást jeho velmi kyselou chutí).
Mandle. Jsou velmi zásadité.
Celozrnné obiloviny: jedinou zásadotvornou obilovinou je proso. Všechny astatní obiloviny jsou lehce kyselé, ale ideální strava musí obsahovat i určité
procento kyselin, takže je dobré jíst i trochu obilovin. Veškeré obiloviny se musí jíst uvařené.
Med. Má velmi vysokou zásaditost.
Chlorofyl. Zelené rostliny obsahují chlorofyl, který je velice zásaditý.
Voda. Je důležitá pro tvorbu kyslíku. Buďte pořád dobře zavodnění, pijte vodu po malých doušcích po celý den.
Cvičení. Cvičení pomáhá udržovat zásaditost organizmu, protože rozvádí kyslík po celém těle. Sedavý způsob života ničí život.
Ketogenní dieta je nízko-sacharidová dieta, která je založena na konzumaci stravy s vysokým obsahem tuků. Dochází ke snížení hladin krevního cukru a množství
produkovaného inzulinu, metabolismus je posunut od zpracování sacharidů směrem k tukům.
Je známo několik druhů ketogenní diety, přičemž nejvíce prozkoumána je standardní ketogenní dieta - 75% tuků, 20% bílkovin, 5% sacharidů.
Jedna z výzkumný studií prokázala, že u pacientů, kteří dodržovali ketogenní dietu, došlo k 2,2x většímu poklesu tělesné hmotnosti v porovnání s pacienty,
kteří konzumovali stravu s nízkým obsahem tuku v rámci nízkokalorické diety.
Došlo rovněž ke snížení hladin triglyceridů a navýšení hladiny HDL ("hodného") cholesterolu.
Další z výzkumných klinických studií potvrdila 3x větší pokles hmotnosti u pacientů (v porovnání s pacienty dodržujícími nízkokalorická dietní doporučení).
Existuje řada důvodů, které vysvětlují příznivý účinek diety. Jedním z nich je zvýšený příjem bílkovin, který poskytuje mnoho zdravotních výhod.
Dochází ke zvýšení hladiny ketolátek, snížení hladiny krevního cukru, zvýšení citlivosti na inzulina všechny tyto aspekty také hrají důležitou roli.
Vztah k diabetu a prediabetu - dodržování ketogenní diety zvyšuje citlivost na inzulin a vede ke ztrátě tělesného tuku, což přispívá k výraznému zlepšení
průběhu diabetu 2. typu.
Složení stravy může významně ovlivnit tato onemocnění:
kardiovaskulární, nádorová, Alzheimerovu chorobu, epilepsii, Parkinsonovu nemoc, Syndrom polycystických ovarií, léčba poranění mozku, akné. Dodržování
ketogenní diety je spojeno s mnoha příznivými účinky na zdraví, jedná se však o oblast, která dosud nebyla detailně prozkoumána. Proto upozorňujeme, že
uvedené informace jsou pouze orientační.
Sladké potraviny a nápoje - slazená soda, ovocné šťávy, smoothies, zákusky, zmrzliny, sladkosti, atd.
Obilniny, škroby - produkty na bázi pšenice, rýže, těstoviny, cereálie, atd.
Ovoce - všechny druhy ovoce (s výjimkou drobného ovoce jako jsou například jahody nebo rybíz)
Luštěniny - hrách, fazole, čočka, cizrna, atd.
Kořenová zelenina a hlízy - brambory, sladké, brambory, mrkev, pastinák, atd.
Nízkotučné a dietní výrobky - výrobky s často vysokým obsahem sacharidů
Některé druhy koření a omáček - čtěte informace na obalech. Řada kořenících přísad a omáček totiž obsahuje cukry a nezdravé tuky
Nezdravé tuky - omezit příjem průmyslově vyráběných rostlinných olejů, majonéz, atd.
Alkohol - ideálně nepít alkohol vůbec nebo ho alespoň omezit (opět zejména kvůli vysokému obsahu sacharidů)
Dietní jídla bez cukru - jedná se o potraviny, které paradoxně velmi často obsahují hodně cukrů
Maso - červené maso, steaky, šunka, salám, slanina, kuřecí a krůtí maso
Tučné ryby - losos, pstruh, tuňák, makrela. Ryby jsou obecně velmi zdravé.
Vejce - jsou velmi doporučována. Mýtus o tom, že zvyšují cholesterol byl již vyvrácen.
Máslo a smetana
Sýry - čedar, kozí, smetanový, s modrou plísní, mozzarella, atd.
Ořechy a semena - mandle, vlašské ořechy, lněná semínka, dýňová semínka, Chia semínka (šalvěj hispánská), atd.
Zdravé oleje - extra panenský olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, atd.
Avokádo - celé avokádo nebo čerstvě připravené guacamole
Zelenina - rajčata, cibule, papriky, okurky atd.
Koření - sůl, pepř, zdravé čerstvé bylinky a koření
Doporučujeme si sestavit jídelníček a následně se jím řídit. Základem diety je konzumace potravin s nízkým obsahem sacharidů. Vaše strava při dietě (i obecně)
by měla být rozmanitá.
Pokud míváte hlad v obdobích mezi hlavními jídly, je vhodné do jídelního plánu zařadit svačiny:
maso či ryby, sýr, hrst ořechů nebo semínek, sýr s olivami, 1-2 vejce uvařené natvrdo, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa (90%), mléčný koktejl s
mandlovým mlékem, kakaovým práškem a ořechovým máslem, plnotučný jogurt s ořechovým máslem a kakaovým práškem, jahody se šlehačkou, celer se salsou a
guacamole.
Tzv. "keto chřipka" - po několika dnech odezní. K nepříjemným obtížím řadíme nedostatek energie, zhoršení kognitivních funkcí (paměť, přemýšlení a obecné
"fungování", apod.), zvýšený pocit hladu, problémy se spánkem, nevolnost, zažívací obtíže, snížená pracovní i sportovní výkonnost. Pro počátek je vhodnější
udržovat nízké dávky sacharidů v přijímané stravě, než sacharidy zcela eliminovat. Dieta také přispívá k významným změnám, které se týkají složení vnitřního
složení organismu (vody a minerálního složení vnitřního prostředí).
Doplňky stravy při ketogenní dietě:
Oleje obsahující triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (takzvané MCT oleje) - přidávají se do nápojů či jogurtů za účelem dodání energie
Minerální látky - soli a další minerální látky
Kofein - představuje přínos pro zvýšení energie, podporuje spalování tuků a přispívá ke správné rovnováze minerálů
Syrovátka - syrovátkovou bílkovinu je možné konzumovat v koktejlech nebo jogurtech, což je vhodné pro zvýšení denního příjmu bílkovin
Je vůbec nutné sacharidy konzumovat?
Můj dech páchne acetonem, co mám dělat? Jedná se o častý nežádoucí účinek. Vyzkoušejte ochucené minerální vody bez cukru nebo žvýkání žvýkačky bez cukru.
Mám trávicí obtíže, časté průjmy. Co s tím? Tyto obtíže většinou nastanou po 3-4 týdnech dodržování ketogenní diety. Jestliže přetrvávají, jezte více zeleniny,
která obsahuje velké množství vlákniny. Při zácpě mohou pomoci potravinové doplňky s hořčíkem.
Ketogenní dieta není vhodná pro každého. Obecně je vhodné informace týkající se diety brát "s rezervou" a nic nepřehánět. Jestliže se vyskytnou nežádoucí
účinky, nebo se během dodržování diety nebudete cítit "ve své kůži", navraťte se zpět k normálnímu stylu stravování.
Důrazně upozorňujeme, že ketogenní dietu je možné využívat ke snížení tělesné hmotnosti pouze krátkodobě, neboť z dlouhodobého hlediska je pro lidské tělo
naprosto nezbytný příjem všech složek stravy- sacharidů, tuků i bílkovin. Po dosažení cílové tělesné hmotnosti se navraťte k normálnímu způsobu stravování.
Tělesnou hmotnost si udržíte i při běžném způsobu stravování, pokud budete dodržovat několik jednoduchých doporučení:
Pravidelný příjem stravy 5x denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře). Tělo si za krátké období zcela přirozeně navykne na stravu v konkrétní časy
a v době mezi jídly nebudete pociťovat hlad. Jedná se o nejjednodušší cestu, jak si zcela přirozeně udržet tělesnou hmotnost a zdraví
Konzumace pestré stravy, která obsahuje všechny složky (sacharidy, tuky i bílkoviny)